OPTIMIZAREA MODULELOR DE INSPECTIE DIMENSIONALA DIN COMPONENTA LINIILOR AUTOMATIZATE DE FABRICATIE. MONOGRAFIE DUPĂ TEZA DE DOCTORAT - BRAUN Barbu Criatian (Editura Universității TRANSILVANIA din Brașov, 2023)
Monografia Optimizarea modulelor de inspecţie dimensională din componenţa liniilor automatizate de fabricaţie răspunde într-o foarte mare măsură cerinţelor de ultimă oră privind atât asigurarea eficienţei, cât şi a calităţii şi fiabilităţilor produselor fabricate. Asigurarea calităţii proceselor de fabricaţie cât mai ales a produselor finite este strict condiţionată de asigurarea calităţii tuturor componentelor din structura oricărui produs finit, mai ales în privinţa celor cu rol funcţional activ în funcţionarea corectă, sigură, eficientă şi durabilă a produsului. Pentru aceasta, un aspect deosebit de important îl are inspecţia dimensională ale componenntelor cu rol activ, punându-se nu doar problema verificării abaterilor dimensionale, cât şi a abaterilor de formă şi a abaterilor în regim dinamic, cum ar fi, de exemplu bătăile radiale şi/sau axiale ale unor repere de revoluţie. În cadrul acestei monografii sunt identificate şi descrise o serie de soluţii menite să îmbunătăţească radical procesul tehnologic de inspecţie dimensională, atât din punct de vedere al eficientizării, cât şi sub aspectul creşterii preciziei, în condiţiile asigurării unor costuri relativ scăzute. Lucrarea descrie principalele contribuţii aduse de autor în scopul menţionat mai sus, printre acestea fiind de remarcat pe de-o parte contribuţiile teoretice, analitice, iar pe de altă parte cele experimentale menite să identifice soluţiile optime, inovative privind optimizarea proceselor de inspecţie dimensională. Prin această monografie pot fi uşor scoase în evidenţă principalele avantaje ale metodelor teoretice şi practice identificate şi dezvoltate pe parcursul cercetării făcute în perioada de elaborare a Tezei de Doctorat „Contribuţii privind optimizarea echipamentului de măsurare de la automatele de control”. În acest sens, principalul avantaj este acela că aceste metode sunt flexibile, putând fi folosite în diferite situaţii, în cadrul diferitor posturi de inspecţie şi control dimensional, având regimuri de funcţionare variate. Prin aceasta se poate demonstra faptul că soluţiile identificate pot fi cu succes aplicate în cadrul liniilor de producţie din halele industriale, cu aplicaţii într-o gamă foarte variată de domenii. Un exemplu din acest punct de vedere îl consdtituie faptul că metodele de inspecţie dimensională pot fi aplicate atât post-proces de producţie, cât şi în timpul procesului, putând fi în acest mod reduse drastic rebuturile. Nu în ultimul rând, cercetările s-au axat şi pe aspectul optimizării din punctul de vedere al creşterii eficienţei energetice şi al reducerii costurilor necesare privind procesele de inspecţie dimensională şi asigurare a calităţii. Pentru aceasta s-a realizat un studiu analitic privind evaluarea comparativă a mai multor metode propuse în acest scop, cercetarea fiind sintetizată printr-un algoritm asistat, descris în cadrul lucrării. Tema abordată în cadrul cercetării a fost, este şi va rămâne întotdeauna una de mare importanţă, de eficientizarea proceselor de inspecţie dimensională depinzănd strict asigurarea calităţii componentelor fabricate şi, implicit calitatea şi fiabilitatea produselor finite. Monografia Optimizarea modulelor de inspecţie dimensională din componenţa liniilor automatizate de fabricaţie face parte dintr-o serie de publicaţii în domeniul creşterii eficiente a calităţii cu aplicaţii în industrie şi medicină, elaborate de către colectivul de cadre didactice şi cercetători din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Aceasta poate constitui o excelentă bază de referinţă atât pentru automatizarea proceselor de producţie, cât şi pentru instruirea operatorilor şi programatorilor de linii robotizate de mare precizie din industrie.
Keywords: automatizare; control; inspecție dimensională; softwaare; aplicație; abatere