Analiza costurilor în cazul lucrărilor de drumuri executate în regie proprie sau cu terți - MUȘAT Elena Camelia (Revista Padurilor, 2019)
Starea rețelei de transport forestier, precum și repartizarea acesteia pe cuprinsul fondului forestier național poate influența, în mod pozitiv sau negativ, gospodărirea durabilă a fondului forestier. Astfel, lucrările asupra rețelei de transport sunt foarte importante și merită studiate în detaliu, cu scopul de a găsi cele mai bune soluții de proiectare, execuție, reabilitare sau întreținere. Studiul de față se axează pe compararea costurilor în situația în care lucrările sunt executate în regie proprie sau cu ajutorul firmelor de profil. Analiza vizează costurile aferente lucrărilor executate pe 10 drumuri administrate de D.S. Bacău, Neamț și Suceava, comparând valorile estimate de proiectant cu cele de la terți și din regie proprie. Se ajunge la concluzia că lucrările în regie proprie, care presupun, de regulă, costuri mai mari, ar putea fi preferate întrucât prezintă unele avantaje incontestabile.
Keywords: Costuri de construcție; Drumuri forestiere; Regie proprie; Terți